Bericht

Database

Geboorte- en huwelijksaktes van het Utrechts Archief NU op WieWasWie!

Goed, jullie hebben gelijk: we hadden al documenten uit Utrecht, namelijk die van Archief Eemland. Maar vanaf vandaag biedt het Utrechts Archief ook Geboorte- en Huwelijksaktes aan via WieWasWie

Met deze update – en de toevoeging van de Zeeuwse aktes vorige week – zijn we al flink op weg om de gegevens op Genlias ook bij ons beschikbaar te maken. De overlijdensaktes worden op korte termijn ook toegevoegd. We missen dan nog de collecties van het Noord-Holland archief , maar ook daar worden vorderingen gemaakt. Zodra ze er zijn hoor je het hier, op Twitter en op Facebook!

Foto: Mooie update WieWasWie! Nu ook zoeken in de geboorte- en huwelijksaktes van Het Utrechts Archief !!!Begin meteen: https://www.wiewaswie.nl/

Oh wat zijn we blij, de Utrechtse aktes zijn er bij!
Foto: http://www.gahetna.nl

Het data-systeem van WieWasWie is zo ingericht dat veranderingen in gegevens op WieWasWie regelmatig ge-update worden. Voor elk archief en elke collectie (BS geboorte, DTB trouwen, VOC, …) loopt de harvester de gegevens na en kijkt dan of er wijzigingen in de data zijn. Heeft bijvoorbeeld Tresoar een typefout aangepast in hun eigen systeem, dan ‘oogst’ de harvester de veranderde gegevens, en zo wordt de wijziging ook bij WieWasWie doorgevoerd. Dit proces is een vooruitgang op Genlias; daarin moest een akte in zijn geheel uit het systeem gehaald en vervolgens vervangen worden; minder efficiënt en minder updates mogelijk. Ook nieuw ingevoerde aktes in de database van een archief worden door de harvester ‘overgebracht’ naar WieWasWie. Zo bieden we altijd een actuele database aan! 

De harvester is kort geleden fiks verbeterd, waardoor de processen een stuk soepeler en sneller verlopen. Eén voor één laten we de harvester beginnen met het checken van collecties op wijzigingen. Ook fouten in de weergave van bepaalde gegevens -zoals missende leeftijden of een aangiftedatum op de plaats van de geboorte/huwelijks/of overlijdensdatum- worden hiermee verholpen. 

 

Blijf je de ontwikkelingen volgen?  

Zie ook het bericht van het Utrechts Archief over hun digitale bronnen.