Bericht

Agenda

Landlopersdag Veenhuizen

Voorouders in de bedelaarskolonie in Veenhuizen gezeten, Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen gelezen of gewoon interesse in de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid? Morgen wordt de jaarlijkse Landlopersdag weer georiganiseerd!

Tip: kijk op drenlias.nl of je voorouders in de bedelaarskolonie hebben gezeten!

Titel: Landlopersdag Veenhuizenwww.gevangenismuseum.nl images stories pdf programma landlopersdag 2012.pdf
Locatie: Gevangenismuseum Veenhuizen.
Link: Klik hier
Beschrijving: Zondag 30 december a.s. wordt weer de jaarlijkse Landlopersdag gehouden in en rond het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Al vóór de ingang van het museum is de bedrijvigheid te zien van de landlopers, de oorspronkelijke bewoners van het Tweede Gesticht. Paupers met paard en wagen voorzien de bewoners van vers water in emmers; waterleiding was er immers honderd jaar geleden niet. Bewoners rijden op hun oude fietsen door de straten en over het binnenplein van het museum. Er zullen een paar paupergezinnen aankomen om opgenomen te worden in het Tweede Gesticht.

Theatergroep E POI zal laten zien dat er ook in de 21e eeuw daklozen zijn en dat iedereen ‘Aan lager wal’ kan raken.

Landlopers worden geknipt en geschoren, maar ontkomen niet aan hun dagelijkse werkzaamheden en zullen op tijd moeten zijn voor de exercitie. Ze zullen er in ieder geval voor zorgen de schaft niet te hoeven missen; het hoogtepunt van hun dag. De kinderen moeten naar school, maar gelukkig is er ook tijd om naar een verhaal te gaan luisteren. Dit terwijl de allerkleinsten rondjes draaien in de carrousel of spelletjes doen. Kinderen die nog geen identiteitskaart hebben, kunnen deze gratis laten maken. Het kleine huisje van Annechien en Anne, kinderen van een oud bewaker, is nu ook te bezichtigen.

Een bezoek aan de gevangenis ‘De Rode Pannen’ behoort tot de mogelijkheden, evenals een bezoek aan de honderd jaar oude Elektriciteitscentrale. Beiden zijn echter alléén onder begeleiding van een landloper, veldwachter of een ambtenaar te bezichtigen. Met het oog op preventie zal de oude brandweerauto rondrijden. En natuurlijk rijdt de Boevenbus. Verder als vanouds marktkramen, theateracts, oude ambachten en muziek in de sferen van weleer.

Kom het beleven en vergeet niet de tentoonstelling over de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ te bezoeken!

Download het volledige programma hier.

Datum: zondag 30 december 2012
Tijd : 10.00-17.00u
Prijs : € 7,50

kinderen:
0 t/m 4 jaar: gratis
5 t/m 12 jaar: € 2,50

MJK € 2,50
Vrienden van het museum € 2,50
Donateurs: €2,50
Starttijd: 10:00
Datum: 2012-12-30
Eindttijd: 17:00