Bericht

Agenda

Tentoonstelling ‘Boekenbinden! De Bray anno nu.

Titel: Tentoonstelling ‘Boekenbinden! De Bray anno nu

Locatie: Noord-Hollands Archief

Link: Klik hier

 

Beschrijving: In de 17e eeuw schreef Dirck de Bray zijn ‘Kort onderweijs van het boeckenbinden’, een geïllustreerde handleiding voor het binden van perkamenten en leren boekbanden. Verrassend genoeg is het handschriftje met persoonlijke aantekeningen bewaard gebleven en terecht gekomen in de collectie van het Noord-Hollands Archief.

De handleiding van De Bray is een uniek document, omdat het de enige volledige uiteenzetting over het boekbinden voor het begin van de 18e eeuw is. De tentoonstelling brengt de geschiedenis van het  boekje in beeld en toont daarnaast de bindtechniek zoals De Bray die heeft beschreven, met voorbeelden van de verschillende stadia in het proces. De Bray was echter niet alleen boekbinder, maar vooral ook beeldend kunstenaar. Aan zijn werk als zodanig wordt ook aandacht besteed. Verder is er een nagebouwd interieur van een boekwinkel annex boekbinderij uit de tijd van De Bray te zien in de Janskerk, gebaseerd op de fraaie tekeningen van De Bray zelf. Gedurende drie dagen in de kerstvakantie worden hier demonstraties gegeven van de diverse technieken van het handboekbinden. Tot slot laat de tentoonstelling zien dat boekbinden nog steeds leeft en dat de door De Bray beschreven technieken ook heden ten dage nog worden gebruikt!

In 2012 werd een facsimile – een replica van een handschrift of oude druk – uitgegeven. Een aantal exemplaren werd als losse katernen verkocht aan handboekbinders, met de vraag er zelf een gebonden boek van te maken. Deze boeken vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling ‘Boekenbinden! De Bray anno nu.’, een samenwerking van de Stichting Handboekbinden en het Noord-Hollands Archief.

De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag 11 december 2012 t/m vrijdag 4 januari 2013 tijdens de openingstijden van het archief: dinsdag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur en zaterdag van 9.00-14.00 uur. Van 27 december t/m 29 december zijn er demonstraties handboekbinden. De toegang is gratis.

Startdatum: 2012-12-11
Einddatum: 2013-01-04