Bericht

Nieuws

Is dit jouw oma?

Liefhebber van Kroepoek? Goede kans dat je dan binnenkort een zak in handen hebt met een opsporingsverzoek. Nee, het gaat hier niet om een Nederlandse variant op de Amerikaanse melkpakken met foto’s van vermiste kinderen. Go- Tan is op zoek naar oma’s! 

Naar oma’s?

De campagne “is dit jouw oma?” is georganiseerd in het kader van het project ‘foto zoekt familie‘.

Met dit project willen het Tropenmuseum en de KIT  bibliotheek (KIT ILS) de eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië terugvinden.

Is dit jouw oma

Op 17 augustus 1945 riepen de Indonesische nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. In de strijd die daarop volgde zette Nederland meer dan 200.000 militairen in: ruim 170.000 (Indisch-)Nederlandse en ruim 35.000 inheemse (Indonesische). Duizenden Indische Nederlanders verlaten Indonesië  tijdens deze onafhankelijkheid strijd. Honderden fotoalbums met dierbare herinneringen blijven achter.

In de periode 1945-1948  brengen militairen de albums naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Na al die jaren wachten er nog 335 fotoalbums tevergeefs op hun rechtmatige eigenaren. Tot dit moment.

Met de kroepoek campagne draagt Go-Tan een interessante bijdrage aan de bekendheid van het project en natuurlijk aan de verspreiding van de oproepen.

 

Meedoen?

 

“Het is toch fantastisch als de personen uit de verhalen van vroeger eindelijk een gezicht krijgen en vergeten herinneringen weer bovenkomen?” (Go-Tan)

Op www.fotozoektfamilie.nl staan de eerste gedgitaliseerde albums. Bekijk ze en wanneer je iets interessants ontdekt op de foto’s (namen, plaatsen, periode) dan kun je die informatie toevoegen. Vanaf 1 april zijn alle 335 albums via de website en de app (!) te doorzoeken.

Wanneer de betrokken families worden teruggevonden dan wordt er gevraagd naar de verhalen achter de foto’s. Deze worden dan gedocumenteerd op www.fotozoektfamilie.nl. Op die manier blijft de koloniale geschiedenis doorleven in persoonlijke verhalen!