Bericht

Database

WieWasWie deelt standaard voor ontsluiten van historische persoonsgegevens

 

De database van WieWasWie is samengesteld uit de gegevens van de archiefinstellingen die aan WieWasWie deelnemen. Alle instellingen hebben een eigen manier om hun digitale documenten in hun database te bewaren. Om al deze gegevens in verschillende formaten tóch op een uniforme manier te kunnen ontsluiten, maakt WieWasWie gebruik van een gestandaardiseerd datamodel: het A2A-model.

A2A = Archives to Archives = delen & uitwisselen

Van het ene formaat naar het andere; de inhoud blijft hetzelfde.

Van het ene formaat naar het andere; de inhoud blijft hetzelfde.

Je zou het A2A-model kunnen beschouwen als een soort mal: de gegevens van de deelnemende archiefinstellingen worden via de mal omgezet naar het zelfde formaat. Het A2A-model is ontwikkeld om historische persoonsgegevens op een gestandaardiseerde manier te ontsluiten en te bewaren. En dat is niet alleen handig voor WieWasWie!

Het model is ontwikkeld als open source, dat betekent dat dit model ook buiten WieWasWie om gebruikt kan worden om historische brongegevens uniform te bewaren en aan te bieden. Het model is daarom nu aangemeld bij de kennisbank van Digitaal Erfgoed Nederland en door iedereen te gebruiken.

DEN heeft een uitgebreid overzicht van standaarden
die binnen de erfgoedsector worden gebruikt voor het ontsluiten
en duurzaam bewaren van digitaal erfgoed.

Meer weten?

Uiteraard is deze informatie vooral interessant voor ontwikkelaars en professionals in de erfgoed en IT-sector. Ben je geïnteresseerd, download dan de beschrijving van het A2A model en de technische documentatie van A2A.

Het A2A-model is ontwikkeld door Mindbus en wordt beheerd door het Centraal Bureau voor Genealogie.

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties, neem dan contact op met onze helpdesk, t.a.v. datamanager WieWasWie, o.v.v. A2A-model.