Bericht

Agenda

Wo 10 apr 2013 – Lezing over Bedelaars en Landlopers in het Utrechtse

Titel: Wo 10 apr 2013 – Lezing over Bedelaars en Landlopers in het Utrechtse
Locatie: Blauwe zaal van de Tuindorpkerk, Prof. Suringarlaan 1, Utrecht, 3571WH UTRECHT
Link: Klik hier
Beschrijving: Programma:

De zaal is open vanaf 19.15 uur voor een kijkje in de bibliotheek en de leestafel van de NGV. Daarnaast is de helpdesk van GensDataPro en de Contactdienst aanwezig om uw eventuele vragen te beantwoorden.
Vanaf ca. 20.00 uur begint dan de lezing door de heer Wijnand Thoomes:

Samenvatting lezing landlopers.

In de 16e, 17e en 18e eeuw werden bedelaars en landlopers vaak gestraft met geseling en brandmerking en vervolgens verbannen uit het rechtsgebied, waar ze waren opgepakt. Dat hielp natuurlijk niet om de landloperij blijvend uit te bannen.Vooral aan het begin van de 17de eeuw trokken grote groepen landlopers (mannen, vrouwen en kinderen) door het Sticht. Het is begrijpelijk dat dit bij de boerenbevolking veel onrust opriep, zeker als het ’s winters zonder volle maan buiten aardedonker was.
Dankzij de inzet van leden van de afdeling Utrecht van de Genealogische vereniging en digitalisering zijn de vonnissen van het Utrechtse Gerechtshof (dat bevoegd was lijfstraffen te laten uitvoeren) goed toegankelijk.

Wijnand Thoomes, Culemborg.
Starttijd: 20:00
Datum: 2013-04-10
Eindttijd: 22;00