Bericht

Agenda

22 sept | Open dag Gelders Archief

Locatie: Gelders Archief, Westervoortsedijk 67-D in Arnhem
Datum: 2013-09-22
Starttijd: 12:00
Eindttijd: 16:00
Link: Klik hier
Beschrijving: Benieuwd naar het gloednieuwe, uiterst moderne archiefgebouw in Arnhem? Geïnteresseerd in een archiefdepot met een verlaagd zuurstofgehalte? Geboeid door digitale innovaties in de archiefwereld? Verlekkerd op de geschiedenis van de eigen stad of streek?

Bezoek op zondag 22 september het nieuwe gebouw van het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk 67-D in Arnhem, door toepassing van innovatieve snufjes het meest energiezuinige archiefgebouw van Nederland. Van 12.00 – 16.00 opent het Gelders Archief zijn deuren voor iedereen die een kijkje wil nemen.

Wat staat er op zoal op het programma?Oudste stuk 1076

– Rondleidingen door het fonkelnieuwe archiefgebouw

Vanuit het archiefgebouw hebben bezoekers een grandioos uitzicht over het rivierenlandschap. Het heeft een moderne studiezaal, die ingericht op een digitale toekomst. Bezoekers ondervinden in de publieksruimte een gevoel van ruimte, omdat de plafonnering hoog is en er veel glas is verwerkt in de binnen- en buitenwanden. Het atrium, een echt visitekaartje, heeft zeven meter hoge wanden, met grote digitale presentatieschermen. In het atrium vinden bijeenkomsten, cursussen en congressen plaats. Het nieuwe pand is het meest energiezuinige archiefgebouw van Nederland door de toepassing van warmtepompen, hoogwaardige isolatie en ramen van drie lagen glas. In de tien depots, waar 45 kilometer archiefmateriaal in kan, zijn zeer gevoelige branddetectoren aanwezig en is het zuurstofgehalte 4% lager dan in de buitenlucht. Brand krijgt daardoor nauwelijks een kans. Er zijn koude kluizen voor audiovisueel materiaal, een calamiteitendepot en een depot voor museumstukken.
Meer over weten: kom dan kijken op 22 september!

– Kleine tentoonstelling van prachtige historische stukken

Uit de circa dertig kilometer archieven, kaarten, tekeningen, prenten en foto’s hebben medewerkers van de afdeling Publiek een kleine, maar prachtige keuze gemaakt. U krijgt het oudste archiefstuk te zien: een koningsoorkonde uit 1076, waarin koning Hendrik IV het landgoed Biljoen wegschenkt voor het herstel van de Sint-Pieterskerk in Utrecht. Documenten met oorlogsschade zijn de zwijgende getuigen van harde gevechten de Tweede Wereldoorlog in de omgeving. Ook die liggen voor u klaar.
DSC 8179 lore
– Films en andere audiovisuele presentaties

In het atrium draait onder meer een nieuwe bedrijfsfilm over het Gelders Archief.

Voor kinderen is er een speciale speelhoek, waar ze zich onder toezicht kunnen vermaken.

Rond het Gelders Archief is ruime parkeergelegenheid. Ons eigen parkeerterrein is gedeeltelijk afgesloten in verband met de openingsevenementen. Onze locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Wilt u een routebeschrijving?