Bericht

Agenda

va. 5 november | CURSUS LEZEN OUD SCHRIFT

Titel: va. 5 november | CURSUS LEZEN OUD SCHRIFT
Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Link: Klik hier
Beschrijving: Teksten van voor 1800 zijn nauwelijks te begrijpen vanwege het gebruikte schrift. Onderzoekt u archieven uit die periode dan is het verstandig om een cursus lezen van oud schrift te volgen. Hierdoor bent u in staat de complexe schriften goed te vertalen en uw archiefonderzoek verder te verrijken.

Oud schrift voor beginners

Na een algemene inleiding in de ontwikkeling van het schrift en de specifieke problemen van oud schrift, leert u originele teksten uit het archief lezen en begrijpen. De teksten dateren overwegend uit de periode 1550-1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Voorbeelden van de te behandelen teksten vindt u hier: (set 1) (set 2). Deze cursus omvat 10 lessen.

Oud schrift voor gevorderden
In deze cursus wordt de bestaande kennis van het oude schrift verdiept. Ook het zogenaamde ‘Oost-Nederlandse’ schrift komt aan bod en enkele Duitse teksten. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na het volgen van deze cursus bent u in staat om vrijwel alle voorkomende teksten uit de periode 1500-1800 te lezen. Hier is een mooi voorbeeld van de te behandelen teksten te vinden. Een afgeronde beginnerscursus is een voorwaarde voor het volgen van de cursus. Deze cursus omvat 10 lessen.

Lokatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datum: Dinsdag vanaf 5 november en vervolgens om de andere week (beginners). Dinsdag vanaf 29 oktober en vervolgens om de andere week (gevorderden)
Tijd: 14.30 – 16.45 uur
Kosten: € 80,- p.p. voor 10 lessen.
Aanmelden: info@archiefalkmaar.nl (o.v.v. uw naam en adres) of bel met (072) 850 82 00
Starttijd: 14:30
Datum: 2013-11-05
Eindttijd: 16:45