Bericht

Hulp

(spellings)varianten zoeken | nieuwe zoekoptie ‘begint met’

De stamboomonderzoeker komt het maar al te vaak tegen; verschillende schrijfwijzen van de naam van een en dezelfde persoon. En hoe verder je terug in de tijd werkt, hoe vaker je het tegenkomt. De nieuwe zoekoptie ‘begint met’ kan dan goed van pas komen.

Verklaring varianten

3

De voor de bevolkingsregistratie benodigde gegevens werden van deur tot deur verzameld en opgetekend. A’dam 1925 (Spaarnestad Photo).

Er zijn verschillende verklaringen en oorzaken voor de varianten op een persoonsnaam. Pas vanaf de invoering van de burgerlijke stand (1811) wordt iemands naam officieel vastgelegd in de geboorteakte. Dat betekent echter niet deze naam exact overgenomen werd in andere bronnen.

Namen in bevolkingsregisters wijken bijvoorbeeld nogal eens af van de officiële naam. De ambtenaar die langskwam om alle personen op een bepaald adres te registreren, was grotendeels afhankelijk van de informatie die hij ter plekke van de personen ontving. Ook bij het overschrijven van de notities in het echte register konden foutjes gemaakt worden.

Als je oudere bronnen bekijkt, zijn er vaak nog veel meer spellingsvarianten te vinden. Veel mensen konden zelf niet lezen, laat staan dat je een ander kunt vertellen hoe je je naam spelt. Het hing er soms maar net vanaf hoe de naam geïnterpreteerd werd door de dominee, pastoor, ambtenaar, noem maar op.

Een recentere oorzaak voor varianten moet gezocht worden in het digitaal ontsluiten van bronnen. De gegevens in WieWasWie bijvoorbeeld zijn ooit allemaal overgetypt door medewerkers en vrijwilligers van archiefinstellingen. Een typefoutje is snel gemaakt, zeker als bronnen moeilijk leesbaar zijn.

Varianten zoeken

zoekformulier

Zoeken met ‘syn’ en ‘begint met’ aangevinkt om varianten te vinden. klik voor vergroting

Een zelfde persoon kan dus al snel onder meerdere namen voorkomen in een genealogische database zoals WieWasWie. Er is een aantal hulpmiddelen om de varianten toch te vinden. Ook handig als je bijvoorbeeld niet meer weet of het nou Christoffel of Chistoffer was.

Begint met

Allereerst kun je zoeken met de nieuwe zoekoptie ‘begint met’ *. In het uitgebreide zoekformulier kun je een deel van een naam invoeren. Vink je achter het veld ‘begint met’ aan, dan vind je alle gegevens waarin de term voorkomt zoals die door jou is ingevoerd én als begin van een volledige naam.

Synoniemen

Naast Jansen vind je bijvoorbeeld Jansz dankzij de zoekoptie syn. De ingegeven 'Hen' met 'begint met'aangevinkt, leidt hier naar oa Hendrick en Hendricus

Naast Jansen vind je bijvoorbeeld Jansz dankzij de zoekoptie syn. De ingegeven ‘Hen’ met ‘begint met’aangevinkt, leidt hier naar oa Hendrick en Hendricus. klik voor vergroting

Ook de zoekoptie ‘syn’ kan van pas komen. Deze voegt automatisch bekende varianten op de ingevoerde naam toe aan de zoekvraag**. De zoekvraag Jansen geeft dan ook Janssen en Janszoon, en ‘s Hertogenbosch ook Den Bosch.

Jokers

Ten slotte kun je eindeloos variëren met jokers, of ‘wildcards’. Plaats een vraagteken op de plaats van een onbekende letter of een sterretje ter vervanging van meerdere letters.

Ga naar meteen uitgebreid zoeken op WieWasWie.nl 

Tip: kijk ook eens tussen de zoektips op WieWasWie.

jokers

 

 

*Deze functie vervangt de zoekoptie ‘bevat’ die niet correct werkte.

 ** Deze functie is niet waterdicht en moet nog uitgebreid worden. Probeer daarom ook altijd ‘begint met’ en pas jokers toe.