Bericht

Collecties

Beloningen voor de vrijwilligers die de bevolkingsregisters van Maastricht, Breda & Rotterdam invoeren via VeleHanden.

Al 11 procent van de scans in het project WieWasWie-bevolkingsregisters ingevoerd

Het project WieWasWie-bevolkingsregisters op VeleHanden.nl maakte een vliegende start. Binnen twee maanden werd 10 procent van de te ontsluiten scans dubbel ingevoerd en gecontroleerd. Inmiddels zitten we al op 11 procent. Als dank voor hun inzet bieden het Stadsarchief Breda, het Stadsarchief Rotterdam, het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) en het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) de vrijwilligers een aantal cadeautjes aan.

header WieWasWie VeleHanden

Punten verdienen

Zodra een vrijwilliger alle namen, geboortedatums en –plaatsen op een blad uit het register heeft overgetypt, ontvangt hij of zij 3 punten. Als de ingevoerde gegevens goedgekeurd zijn door een andere vrijwilliger, de controleur, komen daar nog eens 3 punten bij. De controleur ontvangt eveneens punten voor elke opgeslagen invoer. In het persoonlijke account van de vrijwilliger wordt bijgehouden hoeveel punten er in totaal verdiend zijn. Bij voldoende aantal punten kunnen deze ingewisseld worden voor een beloning.

De beloningen

De aangeboden beloningen variëren van rondleidingen in een archief, bijvoorbeeld in Limburg (met vlaai), publicaties; zoals ‘Het Rotterdam boek’; tegoeden voor de webwinkel (RHCL) of Digitale Studiezaal (CBG); fotobestellingen in verschillende formaten en kwaliteit, o.a. uit de beeldbank van het Stadsarchief Breda. Alle beschikbare beloningen zijn te vinden onder het kopje ‘Voor wat, hoort wat’ op de projectpagina op VeleHanden.nl. Daarbij staat ook vermeld hoeveel punten de vrijwilliger nodig heeft om aanspraak te maken op de beoogde beloning.

Over het project WieWasWie-Bevolkingsregisters

wiewaswie2 (1) (3)

Via de crowdsourcingwebsite Velehanden.nl kan iedereen vanaf zijn eigen computer meehelpen met het digitaal ontsluiten van de bevolkingsregisters van Rotterdam, Breda en Maastricht. De overgetypte gegevens vormen de basis voor de indexen op de originele registers. Hiermee worden de personen vindbaar in de databases van WieWasWie.nl en van het Stadsarchief Breda, Stadsarchief Rotterdam en het RHCL.

Ga voor meer informatie of om mee te doen naar de projectpagina op Velehanden.nl (o.a. via WieWasWie.nl, via ‘help een handje’)