Bericht

Collecties

Nieuw! Familieadvertenties op WieWasWie

Geen geld afgeven aan mijn vrouw!

Geen geld afgeven aan mijn vrouw!

Onlangs is de eerst collectie van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) toegevoegd aan WieWasWie: de familieadvertenties. Familieadvertenties zijn een waardevolle bron voor stamboomonderzoek. Vooral doordat ze relatief recente gegevens kunnen bevatten, maar ook namen van verwanten van de ‘hoofdpersoon’ (bijvoorbeeld de overledene). Dus zit je op een dood spoor? Neem dan eens een kijkje tussen de familieadvertenties!

Naast basisgegevens voor onderzoek kun je soms ook andere informatie uit familieadvertenties halen. Ook faillissementen, dankbetuigingen en jubilea werden bijvoorbeeld aangekondigd in de krant. Vreugde en verdriet werd gedeeld via de krant.

Waarom in WieWasWie?

in plaats van kaarten

In plaats van kaarten

Het CBG bood de geïndexeerde krantenknipsels al aan via de Digitale Studiezaal. Nu zijn de eerste indexen dus ook beschikbaar via WieWasWie. Daardoor kun je op een centrale plek nog meer bronnen vinden die passen bij jouw zoekopdracht. Bronnen die je anders misschien niet had weten te vinden!

Van A-FRU

Het gaat om de collectie ‘familieadvertenties tot en met 1970′ waarin de familieadvertenties op naam verzameld en geïndexeerd zijn. Momenteel zijn er al 1,8 miljoen persoonsvermeldingen uit familieadvertenties via WieWasWie beschikbaar (bekijk meteen!), deze beslaan de namen beginnend met de letters A t/m FRU. De rest volgt snel!

Hoe werkt het?

3 weken na de dood kwam het bericht aan dat zus overleden was in New York.

2 weken na de dood kwam het bericht aan dat zus overleden was in New York.

Als je op WieWasWie een familieadvertentie vindt, staan daar alleen de index-gegevens vermeld, zoals de naam van de hoofdpersoon en eventueel andere vermelde personen, de gebeurtenis waar de advertentie over gaat (huwelijk, overlijden, geboorte), en meestal een datering of jaartal en een plaatsnaam. Naast deze gegevens staat er een link op de pagina waarmee je naar de afbeelding van de advertentie geleid wordt in de Digitale Studiezaal van het CBG.

Om de afbeelding te bekijken vraagt het CBG een vergoeding in de vorm van ‘eenheden’, 4 per blad met advertenties. Deze kun je online aanschaffen. Vrienden van het CBG krijgen elk jaar gratis 500 eenheden bijgeschreven. Je kunt ook eenheden verdienen door mee te doen met WieWasWie-VeleHanden!

De vrijwilligers van het CBG werken al jaren aan het verzamelen van talloze krantenknipsels. Ze zijn uitgeknipt en vervolgens op familienaam bij elkaar op een blad geplakt. Vervolgens zijn ze gescand en gekopieerd en (digitaal) geïndexeerd. Als je een advertentie bekijkt, zul je daardoor ook andere knipsels op het blad zien. Alles over de bron en vooral waarvoor je deze bron gebruikt, lees je op WieWasWie.