Bericht

Agenda

27 juli | Uri Coronel over Joodse familiegeschiedenis in Westerbork

Titel: 27 juli | Uri Coronel over Joodse familiegeschiedenis in Westerbork
Locatie: Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Link: Klik hier
Beschrijving: Westerbork – Op zondag 27 juli vertelt Uri Coronel, oud-voorzitter van Ajax, over zijn levensgeschiedenis en die van zijn Joodse familie in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Uri’s vader zat tijdens de oorlog ondergedoken, zijn moeder overleefde het concentratiekamp Bergen-Belsen. Andere familieleden werden in Auschwitz vermoord. Zijn vader en moeder, beide geboren in Amsterdam, overleefden de oorlog en trouwden in 1946 toen Uri op komst was. Hij komt op 24 december 1946 ter wereld. ‘Hoe kan het dat mijn ouders en al die andere overlevenden de draad weer hebben opgepakt en ons zo’n heerlijke jeugd hebben bezorgd?’, vraagt Uri zich af.

Uri groeit op in het naoorlogse Amsterdam met zijn half-zusje, nichtje en neef. Het 3-jarige dochtertje van zijn moeder uit een eerder huwelijk en een nichtje van zijn vader met dezelfde leeftijd overleven de oorlog in onderduik, evenals de 14-jarige neef van zijn moeder. Samen met Uri’s in 1948 geboren jongere broertje vormen ze na de oorlog een hecht gezin. In 2011 maakt Uri een reis naar vier concentratie- en vernietigingskampen in Polen. De reis is onderdeel van een persoonlijke zoektocht naar de familiegeschiedenis van zijn – na de oorlog samengestelde – Joodse gezin. ‘Hoe kan het dat de overlevenden bij terugkomst in Nederland zo harteloos zijn behandeld?’ en ‘wat voor mensen moeten de SS’ers die in de kampen werkten zijn geweest?’. Deze vragen spoken bij Uri door het hoofd wanneer hij Polen bezoekt.

De emotionele reis is voor Uri tevens het begin van een boek. Hij besluit het boek Uri, mijn familie, mijn leven te schrijven als eerbetoon aan zijn familiegeschiedenis. Tijdens de lezing in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertelt Uri over hoe het zijn familie is vergaan en hoe hij deze mensen herdacht heeft in Polen. Hij staat stil bij het Joodse leven in Amsterdam, vóór, tijdens en na de oorlog en legt de link met het heden.

Uri Coronel vertelt over zijn leven en dat van zijn Joodse familie op zondag 27 juli in Herinneringscentrum Kamp Westerbork om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de museumprijs inbegrepen.
Starttijd: 14:00
Datum: 2014-07-27