Bericht

Collecties

Nieuwe inhoudsopgave WieWasWie – hoe werkt het?

Door de toevoeging van oa de Militieregisters, Stamboeken en Familieadvertenties ( nu t/m z) is de database van WieWasWie de afgelopen maand sterk uitgebreid. Tijd voor een nieuw overzicht van de inhoudsopgave. 

Op de pagina ‘Wat vind je op WieWasWie?’ kun je de inhoudsopgave downloaden als PDF-bestand en als Excel-bestand. Met behulp van de filtermogelijkheden in Excel kun je heel gedetailleerd bekijken voor welke plaatsnamen, welke provincie en welk archief er gegevens in WieWasWie zitten. Ook is er achter elke plaatsnaam vermeld welke periode de documenten uit die plaats op WieWasWie bestrijkt en of er scans van te zien zijn via WieWasWie.

Je kunt de inhoudsopgave goed gebruiken om na te gaan waarom je een bepaald persoon of akte niet kunt vinden op WieWasWie. Hoort de akte er wel in te zitten, of is voor de desbetreffende plaats een bepaald jaar nog niet beschikbaar? Zou het erin moeten zitten maar lukt het niet de akte op WieWasWie te vinden, dan kun je proberen eens op een andere manier te zoeken. Zo kun je een naam nét iets anders invoeren dan je gewend was, om eventuele fouten of varianten op de naam die ook door de ambtenaar vastgelegd zijn te doorzoeken. Hiervoor kun je natuurlijk gebruik maken van de zoekopties ‘begint met’ en de jokers. Hier vind je alle zoektips.

Hoe te filteren?

Utrecht selecteren

afbeelding 1. Selecteer de provincie in de 2e kolom. Je kunt ook meerdere provincies aanvinken

Amersfoort selecteren

afbeelding 2. vink de plaats aan en klik op OK

 
Wil je bijvoorbeeld nagaan wat er in WieWasWie te vinden is van de plaats Amersfoort, dan selecteer je eerst de in de kop van de tweede kolom ‘provincie’ Utrecht.

Klik daarvoor op het grijze pijltje in de kop, vink ‘alles selecteren’ aan zodat de selectievakjes geleegd worden, vink ‘UT’ aan en klik vervolgens op OK (afbeelding 1). Het overzicht bevat dan alleen nog de Utrechtse bronnen.

Vervolgens kun je in de eerste kolom ‘plaatsnaam’ de plaats Amersfoort selecteren (afbeelding 2). Als je wilt, kun je meerdere plaatsen aanvinken.

Nu zie je dat er van zowel het Utrechts Archief als Archief Eemland aktes uit de burgerlijke stand (BS) uit Amersfoort in WieWasWie zitten (afbeelding 3). Van de aktes van Archief Eemland zijn scans te bekijken (zie laatste kolom). Daarnaast zijn er doopboeken en trouwboeken (dtb) beschikbaar.

 

amersfoort selec

afbeelding 3. overzicht van de collecties die de plaats Amersfoort beslaan

Als je naar de periode kijkt, zie je ook wat vreemde jaartallen. Dit zijn indexeerfouten die op termijn door de archieven verbeterd worden, bijvoorbeeld als gevolg van een foutmeldingen van gebruikers!