Bericht

Collecties

Zoekakten.nl koppelt scans aan Zuid-Hollandse aktes op WieWasWie

Update 18 februari 2015: uitbreiding scans Zuid-Hollandse gemeenten, zie onderstaande tabel. 

Dankzij Zoekakten.nl zijn de eerste scans aan Zuid-Hollandse aktes in WieWasWie gekoppeld. Dit is de tweede keer dat we samenwerken met Zoekakten en FamilySearch; de stamboeken die WieWasWie sinds oktober 2014 bevat zijn eveneens via dit verband beschikbaar gekomen.

Plaats: Geboorten: Huwelijken:
(incl. Bijlagen)
Overlijden:
‘s-Gravenzande 8.752 1.478 5.103
Hodenpijl 148 34 109
De Lier 2.979 578 2.135
Loosduinen 5.386 1.004 3.510
Maasland 6.914 2.100 5.929
Monster 9.633 1.664 6.774
Naaldwijk 10.514 1.982 7.542
Schipluiden 1.730 398 1.177
Sint Maartensregt 158 23 71
Wateringen 4.888 925 4.416
Toegift
Hoogeveen in Delfland 21 11 16
Kralingen 23.199 n.v.t. *) 14.763
Zoetermeer 2.514 628 1.988
zakten

Deze afbeelding van Zoekakten.nl geeft het samenwerkingsverband weer.

Het gaat nog om aktes van Historisch Archief Westland en Hoogeveen in Delfland, Kralingen en Zoetermeer. Aan de huwelijksaktes zijn ook scans van de huwelijksbijlagen gekoppeld. De bijlagen geven heel veel extra informatie over de bruid en bruidegom (bewijs van voldoen dienstplicht, verklaring van onvermogen, uittreksels geboorteaktes) en zijn daarom misschien nog wel interessanter!  

Om meer koppelingen te kunnen maken zoekt Zoekakten nog mensen die films van FamilySearch op jaar willen indexeren. Zie onderaan dit bericht voor meer informatie.

Zoekakten maakt de scans op FamilySearch vindbaar

Doorgaans koppelen deelnemers van WieWasWie de scans zelf aan de aktes die zijn via WieWasWie aanbieden. Echter bezit niet elke archiefinstelling scans van de eigen aktes. In dat geval staan de geïndexeerde aktedetails op WieWasWie, maar om de scan te bekijken zul je naar het archief moeten om de originele akte te bekijken. Tenzij het Amerikaanse FamilySearch de scan online aanbiedt.

FamilySearch verzamelt scans bij bronnen voor genealogie van over de hele wereld. Echter zijn deze meestal niet geïndexeerd op naam. Hierdoor kun je op de website van FamilySearch eigenlijk niet goed zoeken naar personen op de scans. Wil je een scan op FamilySearch bekijken, dan zul je door de films moeten bladeren tot je de juiste akte bereikt. Een tijdrovende zaak.

De Nederlandse website Zoekakten.nl biedt soelaas. Met de plaatsnaam en datum uit de documentdetails (bijvoorbeeld gevonden op WieWasWie) ga je via Zoekakten.nl gelijk naar de juiste film, je bladert dan zelf nog even naar de juiste bladzijde. Als we op WieWasWie dus nog geen scan van een document beschikbaar is, kijk dan even bij Zoekakten.nl of de bron voor die plaats op FamilySearch staat.

Blij met deze toevoeging? Geef je stem!

Zoekakten.nl maakt kans op de Geschiedenis Online prijs. Stemmen kan hier!

Zoekakten en WieWasWie

weergave-scan-familysearch-compressor

Als je via  de aktedetails op WieWasWie op ‘bekijk afbeeling’ klikt, krijg je de scan als volgt te zien. Een voorbeeld van een  huwelijk op WieWasWie, een scan van een huwelijksakte en een scans van een huwelijksbijlagen

Nu de links van Zoekakten naar FamilySearch gecombineerd zijn met de aktedetails op WieWasWie, hoef je niet meer eerst op zoekakten de juiste film te zoeken. Je klikt op WieWasWie alleen even op de link ‘bekijk afbeelding’ om de scan bij de akte te zien.

Nu betreft de koppeling dus een beperkt aantal plaatsen, in de toekomst is dit voor meer plaatsen mogelijk. Met name voor de Zuid-Hollandse archieven is dit een mooie aanvulling omdat die nog geen scans beschikbaar hebben.

Helpen?

Om meer koppelingen te kunnen maken, indexeert Zoekakten.nl met hulp van vrijwilligers de scans van FamilySearch op jaar. Vanuit huis kun je daaraan meehelpen. Het enige wat je dan doet is via een link een film doorlopen. Je geeft daarbij aan Zoekakten door op welk scannummer een bepaald jaargang begint en waar dat jaar eindigt. Als je mee wilt doen, kun je mailen naar zoekakten

Link naar bericht op Zoekakten.nl: FamilySearch-scans in WieWasWie

Link naar de aktes met scan: WieWasWie