Bericht

Collecties

Door VeleHanden-vrijwilligers ontsloten bevolkingsregisters Maastricht nu online!

Dankzij de inzet van vrijwilligers op VeleHanden.nl zijn de Maastrichtse bevolkingsregisters nu online te doorzoeken en te bekijken! Het gaat om 109.914 personen die tussen 1890 en 1920 in de registers opgenomen zijn.  

Inschrijving van  Evert Aalberts (N.H.) Joanna Sipido (R.K.)

Inschrijving van Evert Aalberts (N.H.) en Joanna Sipido (R.K.).

Door iedereen…

In april 2014 zijn we samen met het Stadsarchief Breda, Stadsarchief Rotterdam en het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) een VeleHanden-project gestart. Via dit crowdsourcing-project kan iedereen vanuit huis meewerken aan het ontsluiten van bevolkingsregisters. Daarbij worden de namen en de geboortegegevens van afbeeldingen van de originele boeken overgetypt en online opgeslagen. Leuk en nuttig, want de bronnen worden daarmee beschikbaar voor

Dankzij de grote inzet van de vrijwilligers waren de 109.914 inschrijvingen van personen in de bevolkingsregisters van Maastricht al snel dubbel ingevoerd en gecontroleerd. Nu zijn 24.327 scans (afbeeldingen) van de originele boeken én de namen daarin op WieWasWie te doorzoeken en te bekijken. Wij danken alle vrijwilligers voor hun inzet.

limburg filteren… voor iedereen!

De eenvoudigste manier om de registers op WieWasWie te bekijken, is door een eenvoudige zoekopdracht in te voeren (alleen een naam). Vervolgens pas op de zoekresultaten de filters ‘collectiegebied’ (Limburg) en ‘documenttype’ (bevolkingsregister) toe. Uiteraard is het ook mogelijk om via ‘uitgebreid zoeken’ vooraf Limburg en Bevolkingsregister als zoekcriteria op te geven.  
 

Maastricht 1890-1920

De gepubliceerde bevolkingsregisters omvatten de periode 1890-1920. Dat is voor de annexatie van Oud-Vroenhoven (heel Maastricht-West inclusief Oud-Caberg en Bosscherveld aan de noordzijde), Sint Pieter, Heugem en Limmel (1920) en Heer, Amby, Borgharen en Itteren (1970).  Personen uit die gemeentes zul je dus niet in deze registers vinden.

 

Meer bevolkingsregisters online – doe mee!

plaatjeHet VeleHanden-project gaat door. Momenteel kun je meehelpen met het ontsluiten van het bevolkingsregister van Rotterdam, binnenkort ook (weer) die van Breda en Maastricht uit een latere periode. Je kunt punten verdienen die in te wisselen zijn voor een kleinigheid bij de archieven of het CBG.

Ga voor meer informatie en om mee te doen naar de projectpagina op Velehanden.nl.