Bericht

Collecties

Scans bekijken zonder WieWasWie-inlog

Afbeeldingen bekijken van documenten op WieWasWie is een stuk eenvoudiger geworden. Vanaf vandaag is het niet meer nodig om in te loggen om de link naar de scan te openen. Daarmee komen we tegemoet aan een een veelgehoorde wens van onze gebruikers. 

uitgelogd

Klik de link ‘bekijk afbeelding’ aan om naar de scan te gaan.

sna uitgelogd

In dit voorbeeld zie je een scan van het Noord-Hollands archief die over de WieWasWie pagina opent, terwijl de gebruiker niet heeft ingelogd.


Zoals afgesproken met de aan WieWasWie deelnemende archieven zijn de links naar de scans nu zonder authentificatie te openen. Sommige scans openen vervolgens meteen in de viewer van WieWasWie, andere in een nieuw tabblad of venster van de deelnemer. Soms moet je nog even naar de juiste bladzijde bladeren. In een klein aantal gevallen vraagt de deelnemer een vergoeding voor het bekijken en downloaden van de afbeelding, dat wordt dan ter plekke aangegeven.

Geen gedoe meer met vergeten wachtwoorden dus, tenzij je de scan wilt downloaden. De download-link komt – indien door de deelnemer aangeboden – tevoorschijn zodra je inlogt. Handige functies zoals het opslaan van favorieten, ontvangen van e-mails bij updates in de database, en het melden van fouten in documenten zijn natuurlijk nog gewoon aan je account gekoppeld. Het blijft dus handig om een WieWasWie-account te hebben.

dtb utrecht

Lekker plaatjes kijken, zoals dit civiele trouwboek Utrecht uit 1580 http://bit.ly/1blxjqX

Behalve dat het gewoon gemakkelijker is, hopen we met deze aanpassing ook meer mensen kennis te laten maken met de scans van de originele bronnen. Deze bevatten immers vaak meer, soms zelfs interessantere informatie dan de indexen!

Meteen aan de slag?

Er zijn veel scans toegevoegd aan WieWasWie, bijvoorbeeld bij de net toegevoegde dtb-registers van Utrecht stad, bij de aktes van de burgerlijke stand uit de provincie Utrecht en Overijssel en bij de bevolkingsregisters van Maastricht!