Bericht

Nieuws

17 okt – Friese Genealogische Contactdag met CBG en WieWasWie

Op zaterdag 17 oktober vindt de 14e editie van de Friese Genealogische Contactdag plaats in Leeuwarden. Het CBG en WieWasWie zijn aanwezig; kom je langs?  

De Contactdag staat in het teken van het thema  van de Maand van de geschiedenis 2015 ‘Tussen droom & daad’ vrij vertaald ‘Van berg papier tot publicatie’.

​Veel genealogen verzamelen jaren met veel plezier bergen papier met namen, maar hikken aan tegen het schrijven van een publicatie. Op deze dag worden bouwstenen aangereikt voor een verantwoorde, lezenswaardige genealogische publicatie. Naast aandacht voor deze problematiek, is er op de Contactdag de aftrap van het Grutte Pier-project, waarin genealogisch onderzoek de start vormt van een ‘theaterevent’.

Dr Kees Kuiken draagt bij met een lezing over Bildtse familiewapens en tenslotte volgt een presentatie van  van AlleFriezen 3.0. De digitale toegang ‘Zoeken naar voorouders’ van Tresoar wordt opgenomen in AlleFriezen.nl;  de huidige digitale toegang tot de Friese historische akten van de burgerlijke stand en het bevolkingsregister. Wat betekent deze integratie voor de gebruikers?

De 14de editie van de Genealogische Contactdag belooft een dag vol kennisuitwisseling en ontmoeting te worden. Zeker dertig standhouders, waaronder het Centraal Bureau voor Genealogie, HISGIS, verenigingen en particulieren, staan klaar met hun  informatie (complete lijst hieronder).

De organisatie van deze contactdag ligt in handen van het Genealogisch Werkverband van de Fryske Akademy, de NGV-afdeling Friesland, Tresoar en FAF.

14de Friese Genealogische Contactdag
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden
Datum: zaterdag 17 oktober 2015, 10.00-16.00 uur
Toegang: gratis

Lezingen

10.00 uur
Opening door de heer dr Hanno Brand, directeurbestuurder van de Fryske Akademy.

11.00 uur
Theo Kuipers – Van berg papier tot publicatie. Bouwstenen voor een verantwoorde, lezenswaardige genealogische publicatie (Veel genealogen verzamelen jaren met veel plezier bergen papier “woorden” maar hikken aan tegen een publicatie (daad). Zonder publicatie dreigt de cyclus van archief­bezoek tot uiteindelijk het “het ronde archief”.)

12.30 uur
Dr Kees Kuiken – Denkend aan Holland: de oudste Bildtse familiewapens. In de eerste eeuw na de aanleg van de Oude Bildtdijk (1505) ontwikkelde de cultuur van de boeren in de jonge polder van een migrantencultuur naar een elitecultuur. Belangrijke getuigen van dat proces zijn de oudste wapens in en om de kerken, met Friese, maar ook met veel Hollandse motieven.

12.45 uur
Rondleiding schatkamer Tresoar maximaal 15 personen. Vooraf opgave bij inschrijfbalie van Tresoar.

14.00 uur
Bouwe van der Meulen – Presentatie AlleFriezen.nl 3.0. De zoekpagina “Zoeken naar voor­ouders” van Tresoar wordt opgenomen in Allefriezen.nl. Wat betekent deze wijziging voor de gebruikers?

14.00 uur
Rondleiding schatkamer HCL maximaal 15 personen. Vooraf opgave bij HCL.

De naastgelegen Afûkboekwinkel en het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) zijn deze dag geopend.

Zie ook: www.fryskeakademy.nl; www.ngvfriesland.nl

Titel: 17 okt – 14de Friese Genealogische Contactdag
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden
Beschrijving: Veel genealogen verzamelen jaren met veel plezier bergen papier met namen, maar hikken aan tegen het schrijven van een publicatie. Op deze dag worden bouwstenen aangereikt voor een verantwoorde, lezenswaardige genealogische publicatie.

De 14de editie van de Genealogische Contactdag belooft een dag vol kennisuitwisseling en ontmoeting te worden. Zeker dertig standhouders, waaronder het Centraal Bureau voor Genealogie, HISGIS, verenigingen en particulieren, staan klaar met hun informatie. De toegang is gratis. Het volledige programma van de dag is binnenkort te vinden op de website van Tresoar.
Starttijd: 10:00
Datum: 2015-10-17
Eindttijd: 16:00