Bericht

Database

CBG beheert open source A2A datamodel

Het CBG is als beheerder van WieWasWie ook verantwoordelijk voor het beheer van het datamodel A2A. Hoewel de standaard is ontwikkeld voor WieWasWie, kan het ook buiten WieWasWie om worden gebruikt om historische brongegevens uniform te bewaren en aan te bieden. 

Achtergrond

De database van WieWasWie is samengesteld uit de gegevens van de archiefinstellingen die aan WieWasWie deelnemen. Alle instellingen hebben een eigen manier om hun digitale documenten in hun database te bewaren. Om al deze gegevens in verschillende formaten tóch op een uniforme manier te kunnen ontsluiten, maakt WieWasWie gebruik van een gestandaardiseerd datamodel: het A2A-model. Dit model zorgt ervoor dat het ene formaat kan worden omgezet naar het andere, zonder dat de inhoud veranderd.

Voor iedereen / Open Source

Het CBG beheert het A2A-model. Hoewel de standaard is ontwikkeld voor WieWasWie, kan het ook buiten WieWasWie worden gebruikt om historische brongegevens uniform te bewaren en aan te bieden. Andere ontwikkelaars en professionals in de erfgoed en IT-sector kunnen daarom vrij gebruik maken van het open source datamodel. Iedereen kan toegang verkrijgen tot het model via de kennisbank van Digitaal Erfgoed Nederland, waar A2A is opgenomen in de set standaarden die binnen de erfgoedsector worden gebruikt voor het ontsluiten en duurzaam bewaren van digitaal erfgoed.

Doorontwikkeling

Binnen het CBG is datamanager Jeroen Balkende als verantwoordelijk voor het model. Hij zoekt momenteel contact met dataleveranciers van WieWasWie om in gesprek te gaan over eventuele wensen om het datamodel te kunnen uitbreiden en updaten. Overige belangstellenden kunnen contact opnemen met Jeroen via jeroen.balkenende@cbg.nl.

Zie ook: beschrijving van het A2A model en de technische documentatie van A2A.