Bericht

Collecties

Help de 19e-eeuwse Maastrichtenaren op WieWasWie

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) zette een nieuwe serie bevolkingsregisters uit Maastricht op VeleHanden. Vrijwilligers kunnen deze via internet helpen ontsluiten.

Eerder succes

Het RHCL koos in 2014 voor digitalisering en ontsluiting van de bevolkingsregisters uit de periode 1890-1920, in het kader van een gezamenlijk project met het CBG, Stadsarchief Rotterdam en Stadsarchief Breda: WieWasWie-bevolkingsregisters. In nog geen vier maanden werden deze registers door de vrijwilligers dubbel ingevoerd en gecontroleerd. Inmiddels kunnen de 127 registers online geraadpleegd worden via WieWasWie!

In navolging van dit succes, kiest het RHCL er nu voor om de registers uit de periodes 1860-1880 en 1880-1890 te ontsluiten via het WieWasWie-bevolkingsregistersproject. Ditmaal gaat het om 89 registers zo’n 7 meter aan archiefmateriaal, en welgeteld 18.551 scans.

header WieWasWie VeleHandenWieWasWie-bevolkingsregisters op VeleHanden

Via VeleHanden voeren vrijwilligers de gegevens uit de bevolkingsregisters in. Bijzonder aan het project is dat het RHCL er niet alleen voor staat. In tegenstelling tot andere ‘crowdsourcing’ projecten op het VeleHanden platform, stapte het RHCL samen met Stadsarchief Breda en Stadsarchief Rotterdam in 2014 in het WieWasWie-project. De ontsloten bevolkingsregisters zijn straks allemaal beschikbaar via WieWasWie.

 

spaarvarkenHelpen

Wilt je meedoen? Graag, want vele handen maken licht werk! Maak een account aan te maken op het VeleHanden.nl. Het is gratis en bovendien spaar je voor leuke beloningen, zoals rondleidingen, boeken en een gratis WieWasWie jaarabonnement!